Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zebrapinty

Zebrapinty (Taeniopygia guttata).10-11 cm nagyságú, a tojó egyszerű szürke színű. Két alfaja Ausztrália nagy részén és Indonézia néhány szigetén a bokros,fás, füves területeken él. Fű- és gyommagvakkal táplálkozik. 5-6 fehér tojásából a fiókák 12-14 nap alatt kelnek ki, a fészket 22 napos korukiban hagyják el. Tápláléka azonos az ékfarkú amandináéval:köles, fénymag, muharmag, csíráztatott magvak, saláta, tojásos eleség.

 

 

Nőstény--->zebrapintye.jpg<---Hím

Viselkedése:

Kalickában más, nála gyengébb madarakkal nem tanácsos együtt költeni, mert bizony nem tartozik a békés természetű madarak közé.Más a helyzet, ha tágas röpdében tartjuk.Itt lakótársaival rendesen jól megfér, sőt több pár együtt is költhet.Bizalmas természetű, mulatságos madár, mely sok szórakozást nyújthat gazdijának :)

Költés:

Rendkívül szapora madár, tavasztól őszig 4-5-ször is költ, és fészekaljanként 4-6 fiókát nevel...( néha többet is ) Fészkét vagy szabadon egy fűcsomó, vagy ágvilla közé építi.A hím hordja a fészkelési anyagot, a nőstény elrendezi.Szereti a fészkét fehér tollal bélelni.Ha toll nincs, papírvattával is megelégszik.Vattát ne adjunk neki mert a karma abba könnyen beleakadhat.

 

<---Zebrapinty fészke..:)